Az intézmények kiválóságát ösztönző eddigi programok – a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program (FIKP) és a Tématerületi Kiválósági Program (TKP) – 2020-tól integrált támogatási konstrukcióként folytatódnak, az NKFI Alap finanszírozásában. A megújuló rendszer célja továbbra is az, hogy az egyetemi tudásközpontok és kutatóhelyek hatékony szakmai munkáját a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységre fókuszálva támogassa.

A pályázók köre

A kiírásra pályázatot a 2019. évi Tématerületi Kiválósági Program vagy a 2019. évi Felsőoktatási Intézményi Kiválósági program keretében támogatott, magyarországi székhellyel és jogi személyiséggel rendelkező pályázók nyújthatnak be az alábbiak szerint:

  • felsőoktatási intézmény, kutatóközpont, kutatóintézet, költségvetési szerv, költségvetési szerv jogi személyiséggel rendelkező intézménye, amennyiben a KFI tv. alapján kutatóhelynek minősül;
  • nonprofit szervezet, amennyiben a KFI tv. alapján kutatóhelynek minősül.

Konzorciumi formában pályázni nincs lehetőség.

A támogatható célkitűzések köre

Tématerületi kutatások, melyek két alprogram keretei között kerülhetnek lebonyolításra.

  • „intézményi kiválóság” alprogram: A felsőoktatási intézmények önállóan meghatározott tématerületi programjai igazolhatóan az adott intézmény olyan kutatási erősségeire építenek, melyek a felsőoktatási intézmények Intézményfejlesztési terve alapján a 2019. évi Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program (FIKP) keretében támogatást nyertek. A 2019-ben támogatást nyert és folytatni kívánt tématerületi programokat a fent megjelölt célok megvalósításának figyelembe vétele mellett szükséges szakmailag továbbfejleszteni.
  • „nemzeti kihívások” alprogram: A támogatott tématerületi programok a 2019. évi Tématerületi Kiválósági Program (TKP) felhívásában kormányzati prioritásként meghatározott négy kutatási terület  Biztonságos társadalom és környezet, Egészség, Ipar és digitalizáció, Kultúra és család  valamelyikéhez kapcsolódnak. A 2019-ben támogatást nyert és folytatni kívánt tématerületi programokat a fent megjelölt célok megvalósításának figyelembe vétele mellett szükséges szakmailag továbbfejleszteni. Az alprogram keretében benyújtott tématerületi kutatásoknak továbbá illeszkedniük kell a program által társadalmi kihívásokként definiált célok valamelyikéhez is:
    • Innováció a versenyképességért (fenntartható növekedés, technológia, ipar, innováció);
    • Tudomány a jövőnkért (tudomány a magyar közösségért, természeti és környezeti kihívások, nemzetközileg elismert tudományos eredmények, tudományos eredmények hasznosítása);
    • Nemzedékek életkilátásai (magyarság, népesedés, elöregedő társadalom, migráció, iskolázottság és mobilitás, egészségi állapot, ifjúság, életszínvonal, területi felzárkózás, családok és közösségek).

Teljes keretösszeg

Az integrált támogatási program várható teljes keretösszege 44,3 milliárd forint, az alábbi megoszlásban:

  • „intézményi kiválóság” alprogram: 15 milliárd forint
  • „nemzeti kihívások” alprogram: 29,3 milliárd forint.

Az igényelhető támogatás mértéke

  • „intézményi kiválóság” alprogram keretében: minimum 100 millió, maximum 2250 millió forint
  • „nemzeti kihívások” alprogram keretében: minimum 35 millió, maximum 2000 millió forint.

A támogatott programok futamideje

  • „intézményi kiválóság” alprogram esetében: 1 év (a korábban megkezdett FIKP-tématerületek utolsó évi támogatása)
  • „nemzeti kihívások” alprogram esetében: legfeljebb 2 év (a korábbi TKP-tématerületek továbbfinanszírozása) 

Forrás: nkfih.gov. hu

Bővebb információ: https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/tkp-2020