Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint kezelő szerv (továbbiakban: NKFI Hivatal vagy Kezelő szerv) útján a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (a továbbiakban: NKFI Alap) meghirdetett jelen pályázati felhívások célja, hogy kiszámítható forrást biztosítsanak a magyar gazdaság innovációjának ösztönzésére, és lehetővé tegyék a gazdaság és a társadalmi élet területein hasznosuló kutatás-fejlesztés erősítését, a hazai és külföldi kutatási eredmények hasznosítását, az innovációs infrastruktúra és annak körébe tartozó szolgáltató tevékenységek fejlesztését.

E célkitűzések megvalósításának érdekében kerül meghirdetésre a jelen pályázati felhívás (a továbbiakban: Felhívás) „a Magyar-Török alkalmazott kutatás-fejlesztési együttműködési programban való magyar részvétel támogatása” címmel.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett pályázati felhívás célja

  • a magyar-török kutatás-fejlesztési együttműködések ösztönzése,
  • a magyar vállalatok piacképességének növelése,
  • a magyar szerepvállalás erősítése nemzetközi szinten,
  • a kutatói és ipari szféra KFI együttműködésének ösztönzése innovatív piac-közeli projektek támogatásával, amely révén prototípus vagy új termék, technológia, szolgáltatás fejlesztésére kerül sor,
  • nemzetközi K+F projektekben való részvétel hazai hasznosulásának elősegítése.

A pályázat fókusztémái az alábbiak lehetnek:

  • Egészségipar, gyógyszerészeti kutatások, biotechnológia
  • Fizika (különösen lézerfizika és nagy energiájú részecskefizika)
  • Energetika (különösen a megújuló energiák)
  • Információs és kommunikációs technológiák (különösen a mesterséges intelligencia és 5G technológiák területe)
  • Biokémia, genetika és molekuláris biológia
  • Műszaki tudományok (különösen csatlakoztatott és autonóm járművek, robotika és mechatronikai rendszertechnológiák, gyári automatizálási rendszerek)
  • Agráripar és élelmiszeripari technológiák

A pályázat benyújtása

A támogatási kérelmet a www.palyazat.gov.hu oldalon keresztül elérhető Pályázati e-ügyintézés felületen történő bejelentkezést követően, on-line pályázati kitöltő programmal kell elkészíteni. A kitöltő programban véglegesített támogatási kérelemhez az Útmutatóban leírt módon csatolni kell a kérelem elektronikus benyújtását hitelesítő, cégszerűen aláírt nyilatkozatot is.
A támogatási kérelmek (elektronikus) benyújtása a kitöltő program élesítésétől 2021. február 12-én 12:00-ig lehetséges.

A pályázók köre

A projekt legalább két magyar és két török partner előzetesen egyeztetett nemzetközi konzorciumi együttműködésével valósulhat meg. Mindét országban elvárás, hogy vállalkozások és felsőoktatási intézmények/kutatóintézetek együttműködése valósuljon meg a nemzeti konzorciumokban.

Jelen felhívásra támogatási kérelem kizárólag konzorcium formájában nyújtható be.

Jelen Felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező jogi személyek az alábbiak szerint:

  • a kiírás szerinti GFO kódú vállalkozások és egyéb gazdasági szervezetek, amelyek rendelkeznek legalább 1 lezárt teljes üzleti évvel, kettős könyvvitelt vezetnek és nem tartoznak a KATA hatálya alá 
  • államilag elismert egyházi vagy magán felsőoktatási intézmények, amelyek a 651/2014/EU bizottsági rendelet 2. cikk 83. pontja szerint kutató-tudásközvetítő szervezetnek minősülnek
  • a kiírás szerinti költségvetési szervek és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek, amelyek a 651/2014/EU bizottsági rendelet 2. cikk 83. pontja szerint kutató-tudásközvetítő szervezetnek minősülnek.

A konzorcium minimum 1 vállalkozásból (GFO: 113, 114, 141) és minimum 1 felsőoktatási intézményből vagy kutatóintézetből kell, hogy álljon.

A támogatható célkitűzések köre

  • Önállóan támogatható tevékenységek: alkalmazott (ipari) kutatási, kísérleti fejlesztés
  • Önállóan nem támogatható: eszközök és immateriális javak beszerzése, nyilvánosság biztosítása, projektkoordináció, piacra jutás, iparjogvédelem.

A keretösszeg és az igényelhető támogatás mértéke

Rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg: 200 millió forint

A támogatásban részesülő támogatási kérelmek várható száma 3-4 db. E szám indikatív jellegű, a támogatást igénylők által igényelt és elnyert támogatás függvényében változhat.

Támogatási kérelmenként az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 20 millió Ft, maximum 70 millió Ft.

Forrás: https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/magyar-torok-alkalmazott-kf-egyuttmukodes-2020-124-tet-ipari-tr/palyazati-felhivas