Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatásával újra megnyílnak az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjpályázatai. A pályázati lehetőségek és a kategóriák már elérhetőek az NKFIH honlapján.

Az ITM közleményében azt írták: a program 4 milliárdos keretösszegére május 20-ig, elektronikus úton pályázhatnak az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, fiatal oktatók és kutatók. Idén is külön kiírás szólítja meg a tehetséges doktorvárományosokat és posztdoktorokat, ezzel téve teljessé a kutatói életpálya támogatását, melyre június 22-ig lehet pályázni.

Tájékoztatásuk szerint a 2021/2022-es tanévre meghirdetett pályázatok szakmai irányítója az ITM, kezelő szerve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH).

A program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával is erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését. Idén hat konstrukció keretében több mint 2200-an juthatnak majd támogatáshoz.

Ismertették: az ÚNKP legnagyobb keretösszegű kiírásai az 1,4 milliárd forintos Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj és az 1 milliárd forintos Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj. A részletes pályázati feltételek és dokumentáció az ÚNKP honlapján érhetők el.

Pályázatot a programban részt vevő 24 felsőoktatási intézmény bármelyikében eredményes kutatói-alkotói tevékenységet folytató egyetemi hallgatók, doktorjelöltek, doktorvárományosok, posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók nyújthatnak be minden esetben az érintett egyetemhez, kizárólag elektronikus úton – tájékoztatott az ITM.

Az elnyerhető ösztöndíjak futamideje kategóriánként változik, legalább öt, legfeljebb tizenkét hónap. A nyertes pályázók havi nettó 100-200 ezer forint támogatásban részesülnek, az őket fogadó egyetemek a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40 százalékának megfelelő összegű kutatási-működési támogatáshoz jutnak.

A 2016-ban indított programban eddig összesen több mint 8500 ösztöndíjat ítéltek oda.

Forrás: MTI

https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/online-sajto/itm-tobb-ifju-tehetseget