Újra elérhető a mezőgazdasági kisüzemeket támogató pályázati felhívás, melynek keretében őstermelők, mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók, illetve szociális szövetkezetek pályázhatnak akár 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű átalánytámogatásra. A pályázatok benyújtására 2021. április 6. napjától van lehetőség. 

A pályázat elsődleges célja a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését célzó tevékenységek támogatásán keresztül.

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be:
Őstermelők, vagy mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezetek, amennyiben megfelelnek az alábbi feltételeknek:

  • életvitelszerű tartózkodási helye, mezőgazdasági szociális szövetkezet esetén pedig bejegyzett székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban a jogosult településen, vidéki térségekben volt, amelyet a projekt lezárásáig fent kell tartania, és
  • a 2004. évi XXXIV. törvény alapján legfeljebb mikro vagy kisvállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelő, aki/amely igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euro STÉ, de legfeljebb a 6000 euro STÉ értékű termelési potenciállal (üzemmérettel) kizárólagosan rendelkezik, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozásból.

A támogatást igénylőnek vállalnia kell, hogy sikeres pályázat esetén a legfeljebb négy éves időszak elteltével a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meghaladja a 6000 eurót, vagy a mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6000 eurót.

A vissza nem térítendő támogatás összege: 15.000 eurónak megfelelő forintösszeg 5 évre, melynek kifizetése két részletben történik. A formája egyösszegű átalány formájában, két részletben, nyújtható támogatás.

A kérelmek benyújtására 2021 április 20-ig lesz lehetőség.

Forrás:

https://www.palyazat.gov.hu/vp2-631-20-mezgazdasgi-kiszemek-tmogatsa-1

https://www.palyazatihirek.eu/mezogazdasagi-palyazatok/4769-15-000-euros-tamogatas-a-mezogazdasagi-kisuzemeknek-aprilisban-2